Zitten is het nieuwe roken

by Ronny
Zitten is het nieuwe roken

Goed nieuws voor mensen die de hele dag zitten

De schadelijke effecten van de hele dag zitten zijn wel omkeerbaar. Als je daarbij maar wel dagelijks een uur beweegt.

Een onderzoek onder een miljoen mensen is vorige week verschenen in de Lancet, een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift.

Fysieke inactiviteit is geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en bepaalde kanker soorten en is geassocieerd met meer dan 5 miljoen doden per jaar.  Ik las laatst ook dat  70%  van de chronisch zieken in de Westerse wereld wordt veroorzaakt door te weinig beweging. Zitten is het nieuwe roken, is ook een veelgehoorde uitspraak.

Allereerst even wat rechtzetten. Met een uur bewegen bedoelen ze in het stuk stevig doorwandelen (5-6 km/h) of fietsen (16 km/h).

Aanvullend op dit alles kwam ik van het RIVM een onderzoek tegen over het ontstaan van de hierboven aandoeningen in een mooie schematische samenvatting relatie, voeding en ziekte

alle “↑↑” worden door minimaal een uur stevige beweging dus een véél minder risicoverhogend en dat is dan weer het goede nieuws waarmee we terug achter ons bureau kunnen gaan zitten na de vakantie.

Mocht je van al dat bewegen onverhoeds spierpijn krijgen dan masseer ik dat gaarne weer weg, bel me of maak een afspraak hier

groetjes Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA