Verklevingen van spieren

Dagelijks last van kramp in uw kuiten ? spiervliezen kunnen verkleven en veroorzaken daardoor pijn en kramp. Lees hier hoe het kan ontstaan en hoe ik u er vanaf help.

orgaanvliesjes

Rondom alle organen, spieren, botten en pezen zitten vliezen, deze heten de Fascia en bestaan uit collageen bindweefsel, een niet rekbare omhulsel van eiwitten, die de organen en spieren in de vorm houden die ze van nature hebben. Als u af en toe vlees eet wat door de slager niet al te best versneden is dan bent u ze vast al tegen gekomen, die witte sliertjes waar je eindeloos op kunt kauwen. Tussen de verschillende organen met elk hun eigen Fascia stroomt het lymfevocht wat afvalstoffen afvoert en zorgt dat alle organen en structuren vrijelijk langs elkaar kunnen bewegen en glijden.

Een verkleving is wat anders dan een weefsel-vergroeiing. Door een ontsteking of na een operatie kunnen vliezen met elkaar vergroeien wat een blijvende pijn kan veroorzaken.

gevoelszenuwen

In die Fascia liggen ook  de gevoelszenuwen. Als u dus intensief gesport of geklust hebt en u krijgt spierpijn dan komt dat doordat de afvalstoffen die afgevoerd worden door het vlies gaan en daarbij de zenuwen prikkelen. Ook als zo’n vlies dreigt te beschadigen dan geven de gevoelszenuwen prikkels af om u te vragen het wat rustiger aan te doen. Maar ook een ontsteking die het vlies raakt kan intense pijnen veroorzaken.

verklevingen

Door mentale spanningen, verkeerd bewegen, na het sporten geen goede cooling-down te doen en meer kunnen de Fascia van verschillende structuren aan elkaar verkleven, bijvoorbeeld 2 spieren die aan elkaar ‘plakken’. Door dit soort verklevingen kunnen spieren niet vrij bewegen, afvalstoffen hopen zich daar op en doordat de Fascia aan elkaar trekken tijdens het bewegen worden de gevoelszenuwen erin getriggerd. Dit veroorzaakt pijn en maakt dat men met andere spieren gaat compenseren, anders gaat bewegen. Ook krijgen de hersenen verkeerde signalen vanuit de spieren want de ene spier trekt nu aan de andere spier, dan kan een spier zomaar verkrampen.

bindweefselmassage

Tijdens een massage kan ik een verkleving voelen, mits die redelijk aan de oppervlakte ligt. Een verkleving voelt voor mij als een plat plaatje tussen 2 spieren. Als ik er flink op druk voelt U op dat moment een snijdende of brandende pijn op dat plekje.  Dit komt omdat ik als het ware aan de Fascia trek en dus aan de gevoelszenuwen die erin besloten liggen met die specifieke pijn tot gevolg. Is de verkleving weg gemasseerd dan is opeens de bewegingsruimte een stuk groter. Uw spieren kunnen weer soepel langs elkaar glijden en hun volle functie uitoefenen. Ná de behandeling raad ik u aan om gelijk het bos achter de massagepraktijk in te wandelen zodat de vrijgekomen afvalstoffen afgevoerd worden en u geen spierpijn krijgt.

Cooling-down na het sporten

Een goede cooling-down na het sporten is dus belangrijk, 15 minuten wandelen direct na de prestatie geeft het spierweefsel de tijd om rustig af te koelen, afvalstoffen worden dan weggewerkt via het lymfevocht door middel van de “spierpomp“. Een cooling-down is dus niet met uw kuiten in een slootje gaan staan om af te koelen na een wedstrijd. Vermoedt u dat u een verkleving hebt blijf er dan niet mee sporten want de kans op een blessure is daardoor groot.

met vriendelijke groeten, Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA