take a nap after lunch

Ooit afgevraagd waarom je in slaap dreigt te vallen ná het eten of de lunch, waarom je buik onwijs begint te borrelen tijdens een massage en als je ziek bent je geen zin hebt om te eten ?

zenuwstelsels

In je lichaam zijn 2 zenuwstelsels actief die je lijf als één geheel samen laten werken. Het ene zenuwstelsel heet het animale of willekeurig zenuwstelsel. Het begrip ‘willekeurig’ heeft hier de betekenis van  ‘onder invloed van de wil’. Het regelt de wisselwerking tussen jouw en de omgeving, en gaat dus om acties die je gewild kunt maken, bewust. Daarmee stuurt je je skeletspieren en kunt je dus bewegen, reageren op je omgeving.

Het andere zenuwstelsel heet het vegetatieve of autonome zenuwstelsel. ‘Autonoom’ omdat je er niet echt bewust invloed op kunt uitoefenen, denk daarbij aan de bloeddrukregulatie, je darmactiviteit en ademfrequentie en zweetklieren.

energie-systemen

Dit vegetatieve of autonome zenuwstelsel is weer onderverdeeld in twee systemen, het sympathische en het parasympathische systeem.

Het sympathische systeem maakt energie vrij wanneer je uiterlijk actief bent, bijvoorbeeld tijdens sporten, zwemmen maar ook wanneer je ziek bent of ruzie maakt. Dit doet het door je bloedsuikerspiegel en spierspanning van de skeletspieren, je hartfrequentie en ademhalingsfrequentie te verhogen.

Het parasympathisch systeem stuurt energie naar al het gladde spier- en klierweefsel wat onder andere te vinden is in je darmen, maag en lever en andere spijsverteringsorganen.

energie-balans

Deze 2 energie-systemen zijn van elkaar afhankelijk als bij een weegschaal: als de één wat meer wil krijgt de ander wat minder.  En nu wordt het leuk…. want zoals ik al schreef: ziek zijn of ruzie maken is een sympathische bezigheid, daarmee gaat je hartfrequentie naar boven, stijgt je bloedsuikerspiegel en ga je sneller ademhalen. Er blijft dus minder energie over voor de maaltijd die voor je neus staat. Daar heb je op dat moment ook helemaal geen trek meer in, want je lijf weet inmiddels dat je vertering momenteel niet optimaal is. Beter geen eten dan een brok in de keel. Daarom is het ook zo belangrijk dat je na het eten nog even rust neemt, zodat je vertering optimaal voorzien wordt van energie. Het is niet zo vreemd als je daarbij een uurtje in slaap valt op de bank of op je bureau, je ‘after dinner dipje‘ is er niet zomaar.

borrelende buik

Tijdens massages gebeurt het heel vaak dat opeens je darmen beginnen te rommelen. Je ligt er ontspannen bij, je hoeft even niets, tijd voor jezelf en even geen zorgen en agenda, kortom het parasympatisch systeem wordt actiever. Je skeletspieren ontspannen door de massage maar je darmstelsel, je maag en lever die worden opeens super actief, ze hebben opeens alle energie tot hun beschikking die ze maar willen.

groetjes Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA