pijn en geluk bij een massage

pijn en geluk bij een massage

Alles wat onze zintuigen binnen krijgen voedt het brein om een beeld te maken van onze omgeving.

Met andere woorden: zintuiglijke waarneming schept de wereld om ons heen.

Alles wat onze zintuigen binnen krijgen voedt het brein om een beeld te maken van onze omgeving. Met andere woorden: zintuiglijke waarneming schept de wereld om ons heen. Dit reflecteert hoe we ons uiteindelijk voelen binnen die waargenomen wereld. Maar het gaat een stapje verder. Het bepaalt ook hoe we ons voelen en onze plaats en zelfbeeld in die wereld.

Als onze zintuigen worden overvoerd met negatieve gebeurtenissen door de media, waar halen we ons geluk dan vandaan? Hoe ontstaat geluk in ons brein en wat kunnen we daaruit voor conclusie trekken?

Binnen ons lichaam functioneren de hormonen als boodschappers naar alle lichaamscellen, die hormonen komen uit verschillende organen, de endocriene klieren.

gelukshormoon

Ons gelukshormoon heet dopamine en wordt gemaakt in de hypothalamus. Het wordt aangemaakt als beloningsstofje voor een bepaalde gebeurtenis, dat kan een heerlijke knuffel, iets lekkers, een behaald succes, slaap of lichamelijke inspanning zijn. Aangename prikkels van buiten af geven je dus een gelukkig gevoel. Een massage krijgen is zo’n aangename prikkel die gelukkig maakt.

pijnstillend hormoon

Maar wat als je tijdens een massage pijn voelt omdat je gespannen spieren hebt? Pijn heeft op dat moment de functie om het lijf te activeren. Het maakt je alert en ná de pijnprikkel wordt er een tijdje dopamine aangemaakt. Je kunt het misschien nog het beste vergelijken met een warme douche nadat je koud en nat geregend bent op de fiets. Na de kou voelt die warmte des te intenser. Of de pijn tijdens het hardlopen maakt dat er voldoening komt ná de inspanning. Hier werkt de dopamine samen met een ander hormoon: endorfine, wat pijnstillend werkt.  Eerst de endorfine (pijnstillend) daarna de dopamine (geluksvoelend): samen vormen ze een cocktail die een extra gelukkige stemming teweeg brengt.

Conclusie

Vergeet even de gestelde targets die steeds een stapje verder gaan, luister af en toe naar een mooie cd in plaats van Radio 1, iedere dag knuffelen, afzien maakt euforisch dus ga sporten, denk aan wat je hebt en niet aan wat je zou kunnen hebben, maak regelmatig iemand anders gelukkig én kom regelmatig voor een massage naar ronnygeeftmassage

Wat heb ik toch een mooi beroep als masseur.

Tot snel, groetjes Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA