(On-)gemakken?!

by Ronny
(On-)gemakken?!

Een luchtig stukje! Op verzoek. Bij deze Esther.

Waar je je ongemakkelijk over kan voelen tijdens een massage. En of dat zinvol is?

(afbeelding van Miguel Feraso Cabral.)

 

Terwijl je nog maar net op de massagetafel ligt bedenk je opeens: ‘ohoh ik had moeten plassen voor ik uitgekleed en wel hier ging liggen maar nu is Ronny er al dus moet het maar zo’. Nou nee, dat moet helemaal niet zo ! Zonde toch dat je dan anderhalf uur met een volle blaas krampachtig ontspannen ligt te wezen. En zo zijn er meer ‘dingetjes’ waar je je best wel onnodig ongemakkelijk bij kunt voelen, wat te denken van:

 • …moet ik m’n onderbroek nu aan óf uit?.. Dat is aan jou! Waar jij je comfortabel bij voelt. Tijdens het aan- en uitkleden ben ik niet in de massageruimte. Tijdens het eventuele draaien sta ik achter je laken dus zie ik niets.
 • … m’n buik knort… Dat hoort er nu éénmaal bij, zodra je ontspant, gaat je spijsvertering aan de gang (parasympatisch sysyteem), knor knor, voor mij als masseur een goed teken. Maar eet vóór de massage niet teveel, dat kan ook ongemakkelijk voelen.
 • …ik moet huilen… Ja dat kan gebeuren, als de spanningen in je lichaam loskomen, komen er soms ook emoties bij los en dat kan vrij onverwachts gebeuren, maar dat geeft toch niet? huilen lucht op én ontspant, ook daar krijg je tijd voor.
 • …m’n uiterlijk… Iedereen is anders, iedereen heeft wel iets waar hij/zij ontevreden over is maar ontspanningsmassage gaat nu net dáárover: acceptatie van je opgebouwde spanningen, pijntjes, je ziel en zaligheid, er vrede mee te krijgen en daarmee te kunnen ontspannen. Heb ook jezelf lief.
 • …oh daar is m’n menopauze… Dan weer te warm, dan heb je het opeens weer ijskoud. Jij bent de koningin op de massagetafel, ik voer dekentjes aan en af zovaak jij dat wilt, no hard feelings. De massagetafel heeft verwarming, die kan aan en uit, wat jij wil.
 • …heb ik m’n benen wel geschoren? m’n oksels?… Dames, ik masseer ook mannen, die scheren hun benen zelden en toch kunnen die ook heel erg genieten van een massage, dus jullie ook.
 • …ik krijg een loopneus met m’n hoofd door dat gat… Ik heb keukenrollen vol om dat probleem te tackelen, just ask!
 • … ik ga in slaap vallen… Niet aan denken, gewoon doen. Want heel ver weg raak je niet, maar je ontspant even goed en ergens krijg je toch wel mee dat je gemasseerd wordt.
 • …moet ik nu praten, net als bij de kapper?… Nou nee praten moet niet, dat mag maar houd het functioneel. Door aan te geven of de druk oké is (alles wat je wél en niet aanstaat) of dat dát specifieke plekje je aan een bepaalde situatie doet denken.
 • …als ik maar geen spierpijn hieraan overhoud!… Drink na een massage genoeg water of thee. Als je benen heel gevoelig waren vóór de massage, raad ik je aan om ná de massage zeker een paar wandelingen te maken zodat afvalstoffen versneld worden afgevoerd.
 • …néé! een windje… Goed bezig! nét als bij je knorrende buik. Zeg het me even en je krijgt alle ruimte en tijd, ik ben even weg! Zodat je daarna nóg beter kunt ontspannen.
 • …Ik heb zo nog wel een afspraak, schiet eens op met die massage… Ik houd een oogje op de tijd en als een massage uit zou kunnen lopen dan vraag ik dat vóór die tijd natuurlijk eventjes. Maar je kunt het me natuurlijk ook van tevoren zeggen.

Als iemand nog een aanvulling heeft dan hoor ik het graag !

groetjes Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA