Kramp

Kramp, de oorzaken zijn legio, ook als je niet ziek bent. Wat kun je er aan doen? Ga mee in mijn zoektocht hoe kramp ontstaat en zie… er is gevaar ! verboden middelen, vrij verkrijgbaar bij uw drogist en apotheek !

Wie heeft het niet een keertje en als dat maar heel soms gebeurt is het ook nog best wel lekker, voor een keertje. Maar vervelend als het vaak gebeurt of op momenten dat je het echt niet kunt gebruiken, terwijl je lekker ligt te slapen bijvoorbeeld.

Het verkrampen van een spier is het samentrekken van alle spierfilamenten tegelijkertijd en je hebt er geen controle over.

Oorzaken

Ook als er geen pathologie (=ziekte) aan ten grondslag ligt, zijn de mogelijke oorzaken van kramp legio. De meest voorkomende reden is dat je spieren moe zijn, door zware fysieke belasting (bijv. sport) kan door een hoge concentratie melkzuur in de spieren een kramp ontstaan. Ook door overmatig zweten wordt de stofuitwisseling tussen de lichaamscellen verstoord en kan kramp ontstaan. En tijdens de laatste maanden van de zwangerschap treden vaak kuitkrampen op (trek aan uw grote teen, naar u toe!)

mineralentekort

Iets minder vaak komt het door een tekort aan bepaalde mineralen zoals Magnesium, Natrium en Calcium. Die mineralen zitten in veel voedingsmiddelen dus er is een redelijk continue aanvoer als je gezond en gevarieerd eet. Toch kan een tekort ontstaan door stress, veelvuldig alcoholgebruik en sommige medicijnen zoals plaspillen. Als je een tekort bij jezelf vermoedt, kun je bij de huisarts een doorverwijzing vragen voor een bloedtest, (eigen risico zorgverzekering!).

nachtelijke spierkramp

Nachtelijke beenkrampen, vooral bij ouderen, kunnen je echter ook flink teisteren. Met bovenstaande oorzaken kun je natuurlijk al eens gaan uitvogelen wat een mogelijke aanleiding zou kunnen zijn. Neem daar stoppen met roken, dagelijks meerdere keren stevig doorwandelen, genoeg water of thee drinken en je hebt al meer mogelijke oorzaken uitgesloten. Verder kun je denken aan een lage bloeddruk of een teveel aan insuline.

spierverslapper Inhibin®

Het gebruik van Inhibin® met de werkzame stof (hydro-)Kinine, een spierverslapper, is af te raden vanwege de soms fatale bijwerkingen vooral bij ouderen. Het is echter wel vrij verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. In Amerika is het inmiddels verboden om te gebruiken tegen spierkramp.

Sites met zeer veel informatie over spierkrampen en spierspasmen vindt u hier en hier.

verklevingen van spiervliezen

Één mogelijke reden heb ik hier nog niet gegeven en die kan ik heel goed behandelen: Verklevingen van spiervliezen maken dat de motorische zenuwen in het ruggenmerg verkeerde signalen krijgen. Dit lokt verkrampingen uit. Verklevingen zijn goed te behandelen in de massage. Het is even pijnlijk (snijdende, brandende pijn) maar daarna is de bewegingsruimte veel groter en het verkrampen verleden tijd. Nadat een verkleving is behandeld kunt u wel nog een dag spierpijn hebben door de afvalstoffen die nu afgevoerd kunnen worden. Een half uurtje stevig doorwandelen direct ná de massage voorkomt die spierpijn.

groetjes, Ronny

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA