Helpt de natuur tegen stress ?

Helpt de natuur tegen stress ?

Helpt de natuur een handje om stress te reduceren? Heel veel mensen ervaren het zo, ga een boswandeling maken en je voelt je een stuk rustiger

Onderzoek

Maar is er ook een wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden? Bij de Alterra van de Wageningen Universiteit hebben ze het onderzocht. Het resultaat: een rapport (pdf) van 113 bladzijden. Hieronder de uitkomst in het kort, wel zo relaxed!

Mariëtte Custers en Agnes van den Berg onderzochten het: 30 minuten tuinieren op een volkstuinencomplex.  En de harde wetenschappelijke uitkomst is dat het klopt, natuur reduceert het niveau van het stresshormoon cortisol.

oer-gevoelens

En?.. hoe werkt het? Enerzijds doordat je bij heel veel activiteiten continu alert bent, word je aandachtsmoe. Daarentegen, de (niet-bedreigende) natuur trekt de aandacht maar kost geen enkele moeite dus treed er geen aandachtsmoeheid op. Anderzijds is er een evolutionaire kant omdat  natuur voor onze voorouders betekende dat er overlevingskansen en voortplantingsmogelijkheden waren en dat werkt nog steeds zo.

Het tuinieren heeft een veel sterker fysiologisch, affectief en cognitief herstel van stress dan het lezen van een boekje wat de controlegroep te doen kreeg (fysiologisch betreft het lichamelijke, affectief in de betekenis van emotioneel, cognitief is de mogelijkheid om te leren).

kantoortuin

In een tweede experiment is gekeken in hoeverre planten en bloemen in een kamer effect hebben, de uitkomsten daarvan waren door de opzet van het experiment niet echt opmerkelijk maar de stemming van de deelneemsters was beter en hun vermoeidheid was minder groot ten opzichte van de controlegroep. De groene ruimte had vooral een bufferende werking.

Toch fijn om te weten dat mijn massagepraktijk aan de rand van het bos al effect heeft, dat is hiermee wel bewezen. En dan ook nog gemasseerd worden, is dan nog effectiever. En een wandeling van een half uurtje ná de massage voorkomt ook nog eens dat je spierpijn krijgt door de afvalstoffen die afgevoerd worden.

Of een beetje dubbelop? Ik zie u graag om het uit te proberen.

groetjes Ronny

Tip: zet een bos op uw tweede beeldscherm en die planten in uw kantoor staan er ook niet voor niets, geef ze weer eens water.

TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA