chronische klachten, wat kan je ermee?

chronische klachten, wat kan je ermee?

Voor al die mensen met chronische klachten

hee pas op, ik ben óók een chronische optimist

Klachten die blijvend zijn/worden leggen een grote psychische druk op je. Eet ik wel gezond genoeg? Beweeg ik wel voldoende? Ik slik m’n pilletjes toch op tijd? WAAROM voel ik me dan nu zo weer klote. Zal ik dan maar stoppen met … misschien gaat het dan beter als … of moet ik misschien maar meer gaan… oh ja nu gaat het beter? Oh nee toch niet… Okee ik bel wel af, ze zullen wel denken, alwéér?

Maak jezelf niet gek met eindeloze cirkelredeneringen wat je wel niet niet zou kunnen doen. Bespreek met je partner, vrienden, baas en familie wat er in je dagelijkse leven kan veranderen om het voor jouw makkelijker te maken. Als je omgeving weet wat er speelt zullen ze er ook rekening mee (kunnen) houden. Informeer jezelf over je klachten of vraag het aan iemand die daar wel de energie voor heeft om dat te doen.

Alle tips die je krijgt van je omgeving worden gegeven uit bezorgdheid en liefde voor jou. Dat je er je buik van vol hebt moet je soms maar voor lief nemen. Schakel dan over op een ander onderwerp. Spreek je er over uit als iemand elk gesprek weer begint over jouw klachten, je bent meer dan dat.

een mogelijke keerzijde op de holistische visie bij chronische klachten:

Veel alternatieve therapieën werken vanuit een holistische visie, ze zien jou als geheel samen met al je omgevingsfactoren (gezin, werk, voeding, familie, woonomgeving, hormonen, erfelijke factoren, …). Een nadeel hiervan is dat er dus een aanwijsbare oorzaak (omgevingsfactor) zou kunnen liggen die van invloed zou kunnen zijn op jouw klachten. Als je die mogelijke oorzaak veranderd zou je van die klachten af kunnen komen. In deze holistische visie verander je dus een mogelijke omgevingsfactor en kijkt wat het gevolg is, maar na langere tijd en het steeds weer aanpassen van alle mogelijke oorzaken wordt je bewegingsruimte kleiner. Je kunt het gevoel krijgen dat je steeds weer faalt in het proberen te verminderen van jouw klachten. Hierin schuilt het risico dat je jezelf op de kop gaat geven omdat je toch weer net niet genoeg hebt gedaan. En dát is nu net niet de bedoeling. Maar wat dan?

Moet je het dan maar accepteren of juist niet?

Allereerst staat niet-accepteren gelijk aan zoeken naar een oplossing en dat kan de onrust van hierboven geven. Heb je chronische klachten die nooit meer zullen overgaan (bijv. dwarslaesie) dan zul je het wel moeten accepteren. Voor de groep mensen die wel chronische klachten hebben maar de schommelingen tussen zich slecht voelen en wat beter (bijv. migraine) is zowel puur niet-accepteren als wél-accepteren onbevredigend.

Je weet inmiddels wel dat je niet de dingen kunt doen die anderen kunnen, dat zul je moeten accepteren maar je moet ook weer niet te voorzichtig worden. Waar ligt de grens van wat jij nu aankunt? Er zit een balans die jij alleen kunt aanvoelen. Goed luisteren naar je lichaam en zo een pakketje samenstellen van wat je kunt of niet-kunt. Dat pakketje accepteren geeft je rust, dat is wat jij kan. Okee je kunt niet meer 40 uur werken en in het weekend ook nog feesten maar je kunt wel 24 uur werken en af en toe eens ergens heen, dat ben jij en dan gaat het over kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Medicijnen en bijwerkingen

Als je pillen moet slikken en je ondervindt veel bijwerkingen, bespreek dat dan met je huisarts of therapeut. Vaak is het mogelijk de dosering te verlagen waardoor de bijwerkingen kunnen afnemen maar blijft de gewenste werking, het ‘therapeutisch bereik’, overeind. Dit heeft o.a. te maken met de half-waarde-tijd ( T½ ), de tijd die een middel nodig heeft om in jouw lichaam te worden omgezet en waarmee de werkzame stof z’n ding kan doen. Het verlagen van je dosering kan bijvoorbeeld door de tijd tussen de innames te vergroten. Bijvoorbeeld, in plaats van 4 pillen per dag, neem je er 3 per dag.  Doe dit wel áltijd in overleg met je arts, die kan voor je nagaan waar de therapeutische ondergrens van het medicijn ligt. Voor specifiek jouw medicijnen kun je meer hierover vinden bij het farmaco therapeutisch kompas. Neem bijwerkingen altijd serieus, leg je er niet bij zomaar bij neer.

Lotgevallen en patiëntenorganisaties

Dat hoeven geen mensen te zijn met precies dezelfde klachten als jij. Iedereen met chronische klachten weet wat jij doormaakt maar kan weer net een andere visie hebben op wat jij meemaakt. Voor ervaringen met bepaalde medicijnen is het juist wel handig als je dezelfde klachten hebt. Maar pas op met patiëntenorganisaties. De medicijnindustrie is er om medicijnen te verkopen en weten patiëntenorganisatie ook te vinden. Een kritische blik over wat er geschreven staat is altijd nodig. Wil je meer weten over de medicijnen die je slikt dan kun je ook op ontdekkingsreis naar Lareb  Op deze site kun je niet alleen je bijwerkingen melden maar ook lezen wat andere gebruikers van jouw medicijn te melden hadden. Via de zoekfunctie bij het geneesmiddelenbulletin. kun je alles vinden wat er ooit over je medicijn is gepubliceerd.

Gun jezelf af en toe een cadeautje

Pijnklachten maken dat je moeilijker kunt ontspannen. Massage kan je helpen een beetje dieper te ontspannen en het is ook zo fijn om alles even te vergeten en te genieten. De vinger hoeft niet altijd op jouw pijnlijke plek, er is een veel groter deel wat ook wel eens met aandacht aangeraakt wil worden. Een afspraak maken kan via de agenda op de homepage of bel me 06-27376810.

groetjes Ronny