Chronische klachten en goedbedoelde adviezen

by Ronny
Chronische klachten en goedbedoelde adviezen

Heel wat mensen met chronische klachten lopen er tegen aan, de goedbedoelde adviezen van familie, vrienden en collega’s. Maar daar zitten ze soms helemáál niet op te wachten. 

tips van vrienden

Vrienden en collega’s kunnen met de beste bedoelingen tips geven die uit bezorgdheid en liefde geuit worden, maar daarmee soms de plank behoorlijk mis slaan. En JA, het is natuurlijk mogelijk dat je tante, je moeder, een vriend of vriendin, daardoor als bij wonder genezen is. MAAR lieve bezorgde familie, vrienden en collega’s, die mensen met klachten krijgen dat continu te horen en zijn er op zeker moment wel klaar mee. Zeker als klachten heftig zijn en een grote impact hebben op het dagelijkse leven van iemand die er maar weer mee moet leren dealen en/of afspraken moet afzeggen omdat het nu even niet gaat.

tips aan al die liefdevolle bezorgde mensen

Heb je een partner, vriend, vriendin, broer of zus, collega met chronische klachten: luister, hoor het verhaal aan als zij erover willen vertellen. Blijf die mens als mens zien en niet als de personificatie van een ‘ziekte’. Oordeel niet, dat doen ze zelf al genoeg over zichzelf. Heb geduld en blijf klaarstaan voor als jouw hulp gewenst is. En ga zeker niet lopen zuchten als het even nog wat slechter gaat. Informeer jezelf over hun klachten en je komt er al snel achter dat een ‘Quick Fix’ niet de oplossing zal brengen want dan had diegene dat zelf wel al ondekt.

Maar de belangrijkste tip is toch wel: betrek het niet op je jezelf als je opeens een geïrriteerde opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt. Af en toe moet zo iemand ook wel eens stoom afblazen. Bedenk dat het niet aan jou ligt. Een liefdevolle knuffel of wat humor brengen weer een beetje luchtigheid in een moeilijke periode. Als het je even teveel wordt, boek een fijne ontspannende massage, het liefst bij mij natuurlijk.

je werkgever

Aan alle bazen die ermee te maken hebben: Bedenk dat een personeelslid met chronische klachten er veel meer van baalt om zich ziek te moeten melden dan een doorgaans gezond iemand. Daarbij speelt de reële angst om weer ontslagen te worden ook mee. Je hebt er waarschijnlijk wel een toegewijd werknemer aan die er ook alles aan zal doen om snel weer aan de slag te kunnen. Spreek als leidinggevende je waardering regelmatig uit over het werk wat iedereen doet, dat bevordert de werksfeer en verkleint de kans op o.a. een burn-out.

burn-out

Over dat laatste, een burn-out: daar heb je dus als baas zelf een grote invloed op. Vooral 30-ers zijn er gevoelig voor, vrouwen méér dan mannen. Want 1 van de oorzaken is dat ze zichzelf een steeds hogere prestatiedruk opleggen omdat jij en directe collega’s te weinig of geen feedback of waardering laten blijken. Daardoor leggen ze voor zichzelf de lat weer hoger tot ze er in vastlopen en langdurend thuis komen te zitten.

therapeuten en artsen

Sommige therapeuten kunnen over je klachten heen denderen met uitspraken als: “Kom maar langs want ik help je er (wel even) vanaf”. Dit drijft mensen met chronische klachten tot razernij! En terecht! Daarom een tip aan mijn collega-therapeuten en artsen: neem je patiënten serieus en beloof ze geen gouden bergen. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Iedereen is uniek en reageert dus anders op een bepaalde therapie. Als je al wat kan betekenen in positieve zin mag je in je handjes klappen, ons past bescheidenheid tot een patiënt volledig en langdurig klachtenvrij is.

Dat was het dan voor deze keer, heb je opmerkingen of aanvullingen dan hoor ik ze graag. Een volgende blog gaat ook over dit thema maar dan vanuit de andere kant bezien. En je kunt je ook abonneren op m’n blog met zo’n 5 tot 8 artikelen per jaar in je mailbox.

groetjes Ronny

terug naar overzichtspagina