Beginnende Artrose deel 2: kraakbeen herstellende voedingssupplementen?

by Ronny
Beginnende Artrose deel 2: kraakbeen herstellende voedingssupplementen?

Claims van voedingssupplement-fabrikanten die adverteren met dure kraakbeen-herstellende stofjes.

Zin of Onzin ? een overzichtsartikel

Welke onderzoeken ondersteunen die claims? Klopt het oordeel van doctor Renckens (van de vereniging tegen kwakzalverij) dat deze middelen nutteloos zijn? Wat zijn de geclaimde werkingen en zijn er bijwerkingen als je deze stoffen langdurig gaat slikken.

In m’n vorige blog besprak ik het ontstaan van artrose en hoe je kan voorkomen dat Artrose zich doorontwikkeld tot een artritis en uiteindelijk reumatische artritis. Wil je dat stuk eerst lezen? Je vindt deel 1 hier.

De meest verkochte en vrij-verkrijgbare voedingssupplementen die specifiek voor artrose worden aangeboden zijn Glucosamine, Chondroïtine Sulfaat en MSM. Ze zijn los verkrijgbaar of in een combinatie.

Glucosamine:

Glucosamine is een aminosuiker waaruit kraakbeen is opgebouwd. Deze suikermolecuul is niet erg stabiel en daarom wordt het omgezet naar een stabielere vorm. De 3 meest gebruikte vormen zijn sulfaat.2KCL, sulfaat.NaCL en HCL. Glucosamine heeft een ontstekingsremmende werking en remt de afbraak van kraakbeen. De kwaliteit van de gebruikte Glucosamine blijkt belangrijker dan de gebruikte vorm. Glucosamine-HCL heeft de voorkeur om diverse redenen. De gangbare dosering is 1500 mg/ dag. Geadviseerd wordt niet meer dan 2000 mg/ dag in te nemen.

Glucosamine wordt gemaakt uit schaaldierafval, bent u allergisch voor schaaldieren (garnalen) dan wordt het gebruik sterk afgeraden. Er dient dan ook een allergie-waarschuwing op de verpakking te staan. Het kan echter ook gewonnen worden uit plantaardige bronnen (Shellfish-free). Zoals gezegd is de kwaliteit van de grondstof belangrijk of het preparaat werkt. Over bijwerkingen heb ik niets gevonden.

Chondroïtine Sulfaat:

Chondroïtine heeft een ontstekings- en pijnstillend effect. Ook zou het kraakbeen repareren, de spleet tussen de botuiteinden wordt groter, het kraakbeen groeit weer aan (bron). Voor dat het effect echter merkzaam is, kan maanden duren. Op de lange termijn (2 jaar) lijkt dit middel wel te werken (bron). Het lijkt er minstens op dat de opbouw van kraakbeen sneller verloopt dan de afbraak die ten grondslag ligt van de artrose.  Het voedingssupplement wordt gemaakt uit dierlijk kraakbeen van runderen.

Sommige supplementen kunnen een ongezond hoge dosis Mangaan bevatten. Bijv. Vitakruid Artrimove bevat 7,6mg, dat is 380% van wat een mens dagelijks binnen zou mogen krijgen. Let wel je slikt dit middel maanden of jarenlang iedere dag. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor mangaan is 3mg/dag

Bijwerkingen zijn lichte buikpijn en misselijkheid. In minder gevallen was er sprake van een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, hoofdpijn, verhoogde oogdruk, oedeem, haaruitval, huiduitslag en een onregelmatige hartslag.
Over het gebruik van Chondroïtine tijdens zwangerschap is weinig bekend, dus wordt afgeraden. Ook zou het astma kunnen verergeren. Er is een verhoogd risico op bloedingen bij mensen met bloedstolling aandoeningen. Onderzoek suggereert een risico op de verspreiding of herhaling van prostaatkanker. Chondroïtine kan gevoelens van euforie (intense geluk of welzijn) veroorzaken. Bij leverproblemen kunnen veranderingen in de niveaus van leverenzymen of lever toxiciteit ontstaan. Er zijn interacties met andere medicijnen mogelijk. Het is dus geen onschuldig middel zoals fabrikanten het doen lijken.

MSM :

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: deze ontstekingsremmende zwavelverbinding kan de bloed/hersenbarriëre passeren: de scheiding tussen je bloed en je hersenvocht, en heeft dus toegang tot je hersenen. Het enge eraan vind ik de vraag: wat doet dat op de lange termijn? MSM zit in vers voedsel: 1-3 mg/kg groente en fruit.  Door hiervan een supplement te slikken verhoog je die dosis drastisch, tot wel 8 gram/ dag (en méér). Het grappige is dat dit stofje ook in de diergeneeskunde wordt gebruikt, en voor een volgroeid paard van 600! kg maar 12 gram voorgeschreven wordt.

Bijwerkingen:  Veel commerciële sites beweren dat dit onschuldige voedingssupplement geen bijwerkingen heeft. Soms een ‘licht’ dingetje zoals huiduitslag. Op andere sites weer een ander ‘licht’ dingetje: maagklachten, hoofdpijn, diarree, misselijkheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, allergische reacties, vermoeidheid. Ook versterkt het de werking van anti-stollingsmedicijnen (‘bloedverdunners’). Dit zijn dan de genoemde korte termijn-bijwerkingen.

Conclusie :

Als je kraakbeen versleten is, wil dat nog niet zeggen dat je mijns inziens ook gelijk deze voedingssupplementen moet slikken. Voorkomen dat artrose-gewrichten gaan ontsteken (=artritis) lijkt mij gezonder. Luister dus naar je aangedane gewrichten. Bij beginnende pijn raakt het kraakbeen geïrriteerd en zul je het weer de tijd moeten gunnen om de smerende gewrichtsvloeistof op te nemen.  Het vraagt een aanpassing van je, niet meer over slootjes springen, niet meer uren dansen, niet met je kind op de trampoline, niet meer met gestrekte benen een berg af wandelen met volle rugzak. Een ontsteking voorkomen is één ding, zorgen dat je spieren sterker worden een tweede. Ga naar een goede fysiotherapeut en doe die oefeningen. Je spieren ontlasten je gewrichten dus maak ze sterker.

Glucosamine lijkt veilig om lange tijd te slikken. De 2 andere middelen zijn beide ontstekingsremmend en pijnstillend en hebben nogal wat bijwerkingen. Over de werking bestaat veel controverse binnen de reguliere zorg.

Nog een overweging zijn de kosten. Minimaal € 1,05/dag x 365 dagen = € 383,25/jaar, dan zijn enkele bezoekjes aan de fysio goedkoper, ook als u niet aanvullend verzekerd bent.

Update (april 2018)

Groenlipmossel:

hier de informatie van een leverancier:

De Groenlipmossel

Ook hier kunnen allergische reacties optreden (schaaldieren): gemelde bijwerkingen: jeuk, netelroos , zwelling van het gezicht of handen , zwelling of tintelingen in de mond of keel , pijn op de borst , ademhalingsmoeilijkheden en uitslag .

Omdat het een zee-visproduct is kunnen verontreinigingen voorkomen zoals zware metalen en toxines, ongeacht wat een fabrikant beweert. Overleg in ieder geval met je huisarts als je borstvoeding geeft, zwanger bent of medicijnen slikt.

Smalle Olijfwilg:

In de Iraanse Supermarkt Super Aria in het Spijkerkwartier (Arnhem) verkopen ze de hele besjes en tot poeder vermalen Smalle Olijfwilg. Deze boom/struik is eeuwen geleden introduceert vanuit Azië als sierstruik en inmiddels verwilderd groeit deze ook aan onze kust. Smalle Olijfwilg is familie van de Duindoorn en dus niet zoals de naam zou doen vermoeden van de wilg (Salix).

De gedroogde besjes lijken op groene olijven maar smaken droog, melig en zoetig. In Iran word het poeder gemengd met melk als medicijn tegen artrose. Over de specifieke werking van de Olijfwilg heb ik 1670 studies gevonden, die ik nog niet allemaal gelezen heb:    wordt vervolgd…

met vriendelijke groeten, Ronny

Binnenkort in deel 3 : kraakbeen-herstellende operaties en meer

 TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA